Ustalono, jak królowa pszczół hamuje płodność robotnic

3 sierpnia 2016, 10:27

Biolodzy z Uniwersytetu Otago odkryli mechanizm molekularny, za pośrednictwem którego królowa-matka pszczoły miodnej kontroluje płodność robotnic.



Trzeci najcieplejszy rok z rzędu

20 stycznia 2017, 10:29

Miniony rok był najcieplejszy od 1880 roku. Średnia temperatura nad lądami i oceanami wyniosła 14,83 stopnia Celsjusza i była o 0,94 stopnia Celsjusza wyższa od średniej z XX wieku. Mieliśmy do czynienia z trzecim z rzędu rekordowo ciepłym rokiem. Był on o 0,04 stopnia Celsjusza cieplejszy od roku poprzedniego


Mikrobiom izraelskich burz piaskowych

28 czerwca 2017, 07:20

Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna zbadali mikrobiom burz piaskowych.


Rozpoznawanie chronotypu po wrzecionach snu

7 listopada 2017, 06:36

Po czym odróżnić sowy od skowronków? Po aktywności mózgu w czasie snu, a konkretnie po innych wzorcach wrzecion snu w jego drugim stadium.


Bez pewnego enzymu z tkanki tłuszczowej myszy pozostają szczupłe na burgerowej diecie

4 maja 2018, 11:19

Analizując mechanizmy molekularne leżące u podłoża otyłości, naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że jeśli z tkanki tłuszczowej myszy usunie się genetycznie enzym NAMPT, nawet na bardzo tłustej diecie gryzonie stają się całkowicie oporne na rozwój nadwagi czy otyłości.


Naturalny sposób na białe pszenne ciasto

8 listopada 2018, 05:10

Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.


Młody szpik odmładza mózg

25 lutego 2019, 11:01

Przeszczepienie starym myszom szpiku kostnego młodych gryzoni zapobiega pogorszeniu funkcji poznawczych - pamięci i zdolności uczenia.


Po wspólnym oglądaniu filmu szympansy stają się bardziej społeczne

17 lipca 2019, 11:35

Szympansy wydają się czerpać przyjemność ze wspólnego oglądania filmów, a uprawiana razem aktywność sprzyja tworzeniu więzi. To zaś oznacza, że opisywane zjawisko ma głębsze korzenie ewolucyjne niż dotąd sądzono.


7 lat pozostawał bez ruchu. To dużo, nawet jak na odmieńca jaskiniowego

5 lutego 2020, 04:07

Węgierscy naukowcy donoszą o zaobserwowaniu salamandry, która pozostała bez ruchu przez... 7 lat. Uczeni z Uniwersytetu Budapesztańskiego badają odmieńce jaskiniowe zamieszkujące zalane jaskinie we wschodniej Hercegowinie. Grupa zwierząt została oznakowana, a ruchy każdego z osobników obserwowano przez wiele lat.


Zdrowsza czekolada mleczna z wyciagami ze skórek orzeszków ziemnych i fusów kawy

17 sierpnia 2020, 13:44

Czekolada mleczna jest ceniona na całym świecie za swoją słodycz i kremową konsystencję. Czekolada gorzka jest o wiele zdrowsza, bo zawiera przeciwutleniające związki fenolowe, ale pewnej części konsumentów przeszkadza jej twardość i gorycz. Naukowcy znaleźli jednak sposób na to, by zwiększyć właściwości antyoksydacyjne mlecznej czekolady. Badają potencjał wyciągów ze skórek orzeszków ziemnych i fusów kawy, które inaczej trafiłyby na wysypisko.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy